About

Orașul Bacău a fost mereu impregnat de numele și plumbul simbolistic al lui Bacovia, iar în anii ’90 rockul s-a făcut auzit prin trupe locale remarcabile pe scena națională. Credem că azi e timpul nostru să demonstrăm că metalul greu revine în forță, prin muzica noastră.

Trupa Rapax a luat ființă în 2017, când noi, o mână de liceeni entuziaști în muzică am decis să ne facem de cap cu un nou proiect de metal. O parte dintre noi am fost atinși de microbul muzicii rock de acasă, din familie. Apoi ne-am format individual sau am continuat studiul instrumental la o școală de rock local (Brothers of Rock). Acolo ne-am și cunoscut, unii dintre noi au făcut parte și din alte trupe, și apoi ne-am sudat în această formulă.

Rockul tradițional a fost pista perfectă de încălzire și dezvoltare instrumental-vocală, cu piese de cover, dar nu pentru mult timp. Am simțitit tot mai mult nevoia să ne dezvoltăm, să ne facem auziți cu voce proprie. Așa s-a născut proiectul nostru independent, cu un stil muzical personal. Numele Rapax provine din latină și înseamnă rapace, răpitor, lacom. Ni s-a părut perfect pentru mesajul pe care vrem să îl transmitem lumii acesteia în care e din ce în ce mai complicat să regăsești umanitatea.

Ștefan Ghiorghiu, chitară și Andrei Bostan, tobe, foști colegi și în trupa Candlelight din Bacău (2015-2018) și-au dorit o configurație inedită de metal, iar în 2017, împreună cu Vlad Prisacariu, chitară și Tudor Păun, bass s-a închegat componența trupei. Totul a început cu breakdown-uri, pe care mai târziu le-am transformat în piese. Avem o mică sală de repetiții, fără fasoane, dar unde ne simțim bine când lucrăm și compunem.

În scurt timp de la înființare am găsit și front-woman, pe Renata Lungu, o apariție și o voce rock feminină. Împreună am cântat la concerte organizate în cluburi locale, alături de alte trupe de tineri din oraș. Am participat la Festivalul Best Pop Rock de la Târgu Neamț unde am primit o mențiune la secțiunea rock și premiul pentru cel mai bun toboșar (Andrei Bostan). După un an, vocalul nostru și-a îndreptat atenția pe studiul pentru medicină, așa că am început să căutăm din nou.

Ștefan, deși nu a renunțat de tot la chitară, și nici nu a plecat de pe scenă, și-a dat seama pe la începutul anului 2020, că cealaltă mare pasiune a lui, teatrul, îi cere mai mult timp. A ieșit din trupă dar nu și din gașcă, am continuat colaborarea pe parte artistică, el joacă în rolul principal din primul nostru videoclip pentru piesa Demise, una dintre primele compoziții Rapax, la care a contribuit și Ștefan.

Alexandra Hrincescu, colegă din aceeași școală de rock, unde a cântat în altă trupă mai întâi la chitară și apoi la tobe, a acceptat provocarea de a deveni noul vocal Rapax din 2019. Feminină, dar plină de forță și cu o voință puternică de a fi mereu mai performantă, Alexandra a început să facă ore de canto, și a trecut testul găștii Rapax. În noua formulă de 4, am continuat să rafinăm piesele începute cu un an în urmă și am compus câteva noi. În prezent avem 6 piese compuse, din care am înregistrat în studio 3 piese care urmează să fie lansate în lunile care urmează. Și am filmat două videoclipuri. Primul este gata și va fi lansat curând.

De ce facem asta? De ce cântăm acest fel de rock? Prin piesele noastre, ne manifestăm preocuparea, frustrarea și revolta față de lumea actuală. Versurile noastre vorbesc despre o societate disfuncțională, ghidată de superficialitate, lipsită de substanță, în care umanitatea își pierde din valoare. Comportamentul oamenilor se transformă. Oamenii tind să ignore și să-și ignore emoțiile, sentimentele și valorile autentice, poartă din ce în ce mai multe măști sub care se ascund false valori. Minciuna și „magia” banilor sunt cele două coordonate care manipulează și hipnotizează omenirea, indivizii se ascund de ceilalți și de ei înșiși, își caută scuze în orice, nu-și asumă responsabilități. Declinul uman, fricile, dezumanizarea au pus în noi acea ultimă picătură din pahar, de aici și mesajul pe care îl trasmitem, sumarizat în sintagma: It can’t go on like this.