Ștefan Ghiorghiu, actor în videoclipul piesei „Demise”

Ștefan Ghiorghiu este fostul chitarist Rapax, dar și unul dintre membrii fondatori ai trupei. Povestea lui în lumea rockului pornește de când era copil, acasă a crescut cu muzică bună, cu Iris, Pheonix, Celelalte Cuvinte, Pink Floyd și Metallica. Mai târziu muzica a devenit o pasiune și a studiat chitara. Printre trupele lui favorite se numără:  Slayer, Black Sabbath, Ozzy, System of a Down, Gojira.

Prin clasa a 8-a a intrat într-o trupă rock de adolescenți CandleLight, împreună cu bateristul Andrei Bostan și trei fete Mara, Ilinca și Amalia. Doi ani mai târziu, metalul îi atrăgea tot mai mult pe cei doi băieți, li s-a pus pata iremediabil, și-au decis să formeze o trupă de metal.

„Pur și simplu ne-am luat jucăriile și am plecat pe un drum nou, ne-am cam făcut de cap. Nu ne-a  plăcut să ne supunem unui tipar rock, ne-am dorit ceva cu adevărat al nostru, la un alt nivel. Am fost mai rebeli, e drept, deși nu ne vedeam atât de departe. Așa am creat Rapax.

Înarmați cu găleți cu var, trafaleți, paleți și alte minuni, băieții au amenajat o mică sală de repetiții, susținuți de părinții lor la fel de entuziaști să sprijine proiectul șoarecilor.

Vlad Priscariu, colegul de clasă și prietenul lui Ștefan s-a alăturat trupei tot pe chitară, l-au racolat și pe Tudor Păun la bass, apoi au căutat vocal. Renata Lungu a fost soluția potrivită pe voce în primul an în care au și ieșit pe scenă. Apoi s-au pus pe treabă și au compus piese proprii. Un an mai târziu, microfonul a fost preluat de Alexandra la voce. The rest is history…

Sigur că ce reprezintă azi Rapax e cu totul diferit, mult mai profi. E și normal, au crescut mult muzical, nu ne gândeam noi să ajungem la nivelul ăsta la început, acum pe bune, nici nu aveam aceeași mentalitate.

Din clasa a 9-a, Ștefan face parte din trupa de teatru ACT Bacău și din organizația de liceeni I.D. Fest, unde activează acum cu „normă întreagă”. La început i s-a părut că poate să facă față celor două pasiuni în paralel, însă prin clasa a 11-a, treaba a devenit cam serioasă. Din ambele activități a învățat ce înseamnă munca în echipă și timpul dedicat. Așa a decis vara trecută (2019) să iasă din Rapax ca să-și urmeze cealaltă pasiune.

Din proiectul Rapax am învățat multe lucruri, în primul rând munca în echipă. Mi-am dat seama că eu, fiind mai mereu implicat în activitățile din I.D. Fest, nu mai reușeam să dau 100% din timpul meu pentru trupă, lăsam chitara acasă și nu mai ajungeam la repetiții. I-am înțeles pe colegii mei, era nevoie de un efort tot mai mare împreună pentru ce planuri aveau.

În cadrul festivalului I.D. Fest și-a descoperit și noua pasiune pentru fotografie și videografie. Iar ca actor în  trupa de teatru ACT a jucat și participat la festivaluri în multe locuri din țară, dar și acasă, la Bacău. Teatrul l-a ajutat să se formeze ca om, prieten și chiar ca lider.

N-aș putea să aleg între Rapax sau ACT. Ambele înseamnă enorm pentru mine și dezvoltarea mea. Am ales teatrul pentru că acolo m-am regăsit cel mai mult în ultima vreme și am simțit că pot fi eu și pot da ce am mai bun.

Actor principal în videoclipul piesei „Demise

Să joc personajul principal în videoclipul piesei „Demise” a fost un fel de cadou la ieșirea mea din Rapax. Îmi doream să mai apar cu ei undeva, e trupa de de suflet și admir unde au ajuns azi cu proiectul lor. Așa că nu a sunat ca o despărțire, ci o altfel de colaborare. Plus că și eu am contribuit la compoziția piesei.

Pe lângă rolul principal jucat în videoclip, în timpul filmărilor Ștefan a ajutat la fotografiile behind the scenes, unde s-a simțit extraordinar să experimenteze pe felia lui. Pentru că e atras de domeniul foto/video, așa că a fost ocazia perfectă să participe activ la filmările Rapax, să afle noutăți din domeniu și despre sculele profi la care visa.

M-am simtit privilegiat să lucrez cu Mihai Grecea, un om super talentat și cu o experiență fenomenală în video, foto, înregistrări și mai ales în muzică. Am avut șansa să învăț alătur de el din tot ce se făcea la filmări, ador nivelul profesionist de lucru al Mihai.

Ștefan simte că din toată experiența asta a învățat mult, din efortul mare al foștilor lui colegi de trupă și al tuturor celor din echipă, din spatele camerelor de filmat.

„Membrii trupei erau terminați de oboseală, chiar e un efort imens să cânți zile și ore în șir, lui Andrei îi sângerau degetele efectiv de la bătut, și am simțit suportul moral de care au avut parte. L-am observat direct pe prietenul meu mai mare Sorin Antohi, cum îi încurajează. A știut mereu cum să le vorbească, la filmări i-a ajutat, le spunea că pot și vor reuși și „ai mei” prindeau forțe să mai tragă o tură, să dea tot ce pot. M-a inspirat mult comportamentul și leadershipul de care a dat dovadă Sorin întotdeauna cu trupa, nu doar în timpul filmărilor, dar și latura lui de părinte ocrotitor.

Au fost multe provocări și momente grele sau iritante pe tot parcursul filmărilor, pe lângă cele super distractive și amuzante, dar totul i-a făcut mare plăcere. Filmarea videoclipului l-a prins pe Ștefan într-un moment dificil, cu un umăr sărit din poziție, cu program de recuperare fizică și kinetoterapie și avertismentul medicului de a nu face efort fizic în acea perioadă. Nu s-a conformat nici de data asta. Rolul tânărului din clip care împinge case-ul plin de traume și balastul societății nu a fost tocmai ușor de cărat în situația lui.

„Case-ul ăla clar nu se urnea de unul singur, l-am tot impins de mă lua naiba la atâtea take-uri, dar strângeam din dinți, mi-am intrat în rutină. Mă trezeam dimineața, așteptam semnalul echipei despre locație și oră și plecam la filmări. Mi-a plăcut foarte mult să joc rolul ăsta, mai ales în clipul Rapax. O provocare și o nouă experiență de joc, diferită de scena teatrului.

În ciuda oboselii, a efortului depus în orele de filmare, a hârâielilor tipice care mai apăreau în echipă, lipsa de somn suficient, care vin toate cu un preț, a venit de fiecare dată cu entuziasm la treabă, iar când se pornea camera, pentru toți se instala firescul.

„Sunt fericit că am reușit să lucrez cu acești oameni minunați și să fac parte din echipa proiectului. Sunt mulți oameni faini, prieteni care ajută mult trupa și pe care îi admir, pe Mihai Grecea și Sorin Antohi în mod special. Apoi e și Ioana Bostan, care m-a ajutat pe mine și pe Andrei încă de mici, când eram în trupa CandleLight. De 4-5 ani tot ajută copiii ăștia, văd că nu se oprește, iar eu îi mulțumesc pentru iubirea necondiționată cu care ajută trupa Rapax.

Ștefan nu va urma teatrul, a ales deja unde își va urma studiile după susținerea examenului de bacalaureat. A fost acceptat la o facultate olandeză de Creative Business, unde își dorește să urmeze specialitatea Media Studies. Ați ghicit, cele două activități s-au unit în noua lui pasiune pentru foto/video și tot ce înseamnă media, așa că se va îmbina chiar bine și cu managementul de echipă. Îi urăm și noi succes și proiecte mișto de viitor.

Urmărește-l pe Ștefan în povestea din videoclip aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s